Служебният кабинет Донев проведе днес редовното си заседание.  Ето какви решения

...
Служебният кабинет Донев проведе днес редовното си заседание. 
Ето какви решения
Коментари Харесай

МС одобри договор в сферата на отбраната и прие Мониторинговия доклад за приобщаване на ромите за 2022 г.

Служебният кабинет " Донев " организира през днешния ден постоянното си съвещание. 

Ето какви решения одобри Министерски съвет: 

Правителството одобри Мониторинговия отчет за осъществяването през 2022 година на Националната тактика за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите

Правителството утвърди Административния мониторингов отчет за осъществяването през 2022 година на Националната тактика на Република България за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите (2021 - 2030). Докладът е направен от Секретариата на Националния съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси въз основа на постъпили от виновните институции данни за изпълнените ограничения, действия и политики. Той показва цялостна информация за осъществяването на Националната тактика, както и на общинските проекти за деяние.

Надграждането на интегрирания метод за предотвратяването на ранното отпадане от просветителната система на децата от уязвимите етнически групи и обезпечаване на достъпа им до качествено обучение е един от положителните резултати, които се регистрират в отчета. Като добра процедура е маркирано увеличението на броя на профилактичните прегледи от един на четири и разширението на пакета от медико-диагностични проучвания по време на бременността за всички здравнонеосигурени дами. Успешното използване на Гаранцията за младежта за включването на младежите, включително роми, в работа, образование/обучение, чиракуване или стажуване е различен позитивен резултат - част от дейностите по Стратегията. Отчетени са и положените старания за превъзмогване на трудностите и бариерите пред достъпа до правораздаване, в това число възстановяване на достъпа до правораздаване за дамите от ромски генезис, и други

Докладът се изготвя посредством електронната Система за мониторинг, оценка и надзор за осъществяване на Националната тактика на Република България за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите (2021 - 2030). Данните, събирани посредством Системата, се проучват годишно от специалисти от Българска академия на науките.

Правителството утвърди Отчет на План за 2022 година за осъществяване на задачите от Националната тактика за интегрирано гранично ръководство на България 2020-2025

На свое съвещание Правителството утвърди показания Отчет на План за 2022 година за осъществяване на задачите от Националната тактика за интегрирано гранично ръководство на България 2020-2025, както и направения План за 2023 година за осъществяване на задачите от Националната тактика.

Двата документа са прегледани и признати на 01 март т.г. на съвещание на Националния съвет по миграция, граници, леговище и интеграция /НСМГУИ/, според написания в тактиката механизъм за отчитане. Одобрението на Министерския съвет се постанова по отношение на действителното осъществяване на дилемите, вписани в документите.

НСМГУИ е непрекъснато настоящ съвещателен орган към Министерския съвет. Негов ръководител е министърът на вътрешните работи. По смисъла на член 21 от Закона за администрацията Националният съвет формулира и координира осъществяването на държавните политики в региона на миграцията, границите, убежището и интеграцията. Към съвета действа непрекъснато настояща стратегическа работна група „ Интегрирано гранично ръководство “, която дава отговор за осъществяването на стратегическите цели в региона на граничното ръководство, в това число и посредством правене на проекти за осъществяване на заложените в националната тактика задания, както и за докладите за напредъка по тяхното осъществяване.

Променя се собствеността на пътни сектори на територията на град Петрич

С решение на Министерския съвет се трансформира собствеността на пътни сектори от републикански пътища III-108 и III-198 на територията на гр. Петрич от обществена държавна в обществена общинска благосъстоятелност, а сектори от улиците „ Цар Симеон “, „ Места “, „ Елтепе “ и „ Солунска “ стават обществена държавна благосъстоятелност. С измененията дължината на път III-108 се понижава с 0,757 км, а дължината на път III-198 се усилва с 1,315 км.

С измененията се облекчава трафикът през централната част на града, понижава се шумът в градската част и пътнотранспортните катастрофи. Предоставя се и опция на общината да обезпечава нужните средства за поддържане на транспортните артерии в обитаемото място в положително техникоексплоатационно положение и уместност на данните за републиканската пътна мрежа.

Отчуждават се парцели в община Карнобат за рехабилитацията на железопътен сектор Пловдив – Бургас

С решение на Министерския съвет се отчуждават парцели - частна благосъстоятелност за построяването на надлез над жп линия, част от плана за рехабилитация на железопътен сектор Пловдив - Бургас. Имотите са в урбанизираната и неурбанизираната територия на землищата на селата Церковски и Венец, община Карнобат, област Бургас.

Средствата за обезщетяване на притежателите, респективно правоимащите лица, на засегнатите парцели са за сметка на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “.

Решението може да се апелира пред административния съд по местоположение на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството утвърди контракт в областта на защитата

Министерският съвет одобри решение за одобрение на интернационален контракт BU-D- QAH „ За създаване на системи за сигурност на пространствата за предпазване на класифицирано съоръжение и въоръжение с подредба „ US Secret ” за самолети F-16 Block 70 “, по програмата FMS на Съединени американски щати.

Със същото решение и на съображение Конституцията на Република България, Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира със закон интернационалния контракт LOA BU-D-QAH „ За създаване на системи за сигурност на пространствата за предпазване на класифицирано съоръжение и въоръжение с подредба „ US Secret ” за самолети F-16 Block 70 “.

Правителството утвърди присъединението на МО към меморандум за съгласие по отношение на многонационално съдействие за самодейност за многонационално предпазване на муниции

Министерският съвет одобри Решение, с което утвърди присъединението на Министерството на защита на Република България към Меморандум за съгласие сред министъра на защитата на Кралство Белгия, Департамента за национална сигурност на Канада, Министерството на защитата на Чешката република, Министерството на защитата на Република Естония, Министерството на защитата на Република Финландия, министъра на защитата на Френската република, Министерството на националната защита на Република Гърция, Министерството на защитата на Република Унгария, Министерството на защитата на Италианската република, Министерството на защитата на Република Латвия, Министерството на защитата на Република Литва, Министерството на защитата на Кралство Нидерландия, Министерството на защитата на Кралство Норвегия, Министерството на националната защита на Република Полша, Министерството на националната защита на Република Румъния, Министерството на защитата на Словашката република, Министерството на защитата на Република Словения, министъра на защитата на Кралство Испания, Въоръжените сили на Швеция, Държавния секретариат на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия и Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване по отношение на многонационално съдействие за самодейност за многонационално предпазване на муниции (Multinational Ammunition Warehousing Initiative - MAWI).

C цитираното Решение на Министерския съвет, Република България удостоверява поетите задължения като страна хазаин в поддръжка на проектите на НАТО към Концепцията за Възпиране и защита в зоната за отговорност на SACEUR за предно разполагане на муниции и съоръжение в източния фланг на НАТО.

Одобрено е присъединението на България към Приобщаващия конгрес по отношение на методите за понижаване на въглеродните излъчвания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Правителството утвърди желанието на Република България за присъединение към Приобщаващия конгрес по отношение на методите за понижаване на въглеродните излъчвания (IFCMA) на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Решението упълномощава министъра на околната среда и водите да подпише и изпрати молба за присъединение до генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

IFCMA се стреми да даде повсеместен разбор на политиките за справяне с изменението на климата, тяхната сравнителна успеваемост и разноски. Новата самодейност на Организацията за икономическо сътрудничество и раз може даде поддръжка на страните, изразена под формата многостранен разговор, както и осведомен, улеснен и справедлив разбор, с цел да се подсигурява успеваемостта на напъните за намаляване на въглеродните излъчвания. Форумът добавя и поддържа съществуващите правила в региона на климата като Парижкото съглашение и Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата.

IFCMA ще съпостави цялостния набор от политики за намаляване (регулаторни, стимулиращи, учредени на цените и т.н.), първо посредством правене на типология и разбор и по-късно осъществяване на оценка на успеваемостта на политиките за понижаване на излъчванията, тъй че държавните управления. да могат мерят световния прогрес, като в същото време разпознават положителни практики, които могат да бъдат признати или приспособени към националните условия.

С присъединението на България към IFCMA ще бъде изпратен позитивен сигнал към държавите-членки, страната ни ще показва неизменност, ангажираност и поредни старания за пълноправно участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Одобрена е позиция на страната за неприсъствено гласоподаване в Съвета на МБИС

Министерският съвет одобри протоколно решение за одобрение на позиция на Република България по отношение на неприсъствено гласоподаване в Съвета на Международната банка за икономическо съдействие (МБИС) по отношение на плана на бюджет на Банката. За задачите на гласуването за член на Съвета на МБИС е избран заместник-министърът на финансите Методи Методиев.

С PMC № 111 от 2023 година представителите на Република България в управителни органи на Международната капиталова банка и Международната банка за икономическо съдействие са оттеглени. До преустановяване на участието на страната ни през август т.г. функционалностите по българското посланичество ще бъдат изпълнявани от утвърдени с категорично решение на Министерския съвет лица. С решение на Министерски съвет ще бъдат одобрявани и позициите на страната по поставените за гласоподаване въпроси в границите на Съвета на МБИС.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в 76-та сесия на Световната здравна асамблея

Министерският съвет утвърди позицията и състава на българската делегация за присъединяване в 76-та сесия на Световната здравна асамблея, която ще се организира в интервала 21-30 май 2023 година в гр. Женева, Конфедерация Швейцария. Темата на Асамблеята тази година е „ СЗО на 75 години: Спасяване на животи, поощряване на здравето за всички “. Българската делегация ще бъде управлявана от госпожа Катя Ивкова, заместник-министър на опазването на здравето.

Дискусиите ще обзет следните тематики от предварителния дневния ред на Асамблеята: стратегически документи в региона на здравето на дамите, децата и юношите, предварителна защита и надзор на незаразните заболявания, заразни заболявания, универсално здравно покритие, подсилване на световната здравна архитектура за подготвеност, реакция и резистентност при изключителни обстановки, световна самодейност „ Здраве за мир “, благоденствие и промоция на здраве, реализиране на най-високия постижим стандарт на опазване на здравето за хората с увреждания, обществени детерминанти на здравето, стабилно финансиране на СЗО и други

Правителството утвърди позицията на България за 111-та сесия на Международната конференция на труда

Правителството утвърди позицията и състава на националната тристранна делегация на България, която ще взе участие в 111-та сесия на Международната конференция на труда. Форумът ще се организира в интервала 5-16 юни 2023 година в гр. Женева, Швейцария.

По време на сесията на Международната конференция на труда ще бъдат сложени въпросите за обективен преход към екологични и устойчиви стопански системи и общества за всички, гарантиране на обществена протекция (закрила на труда), установяване на стандарт в региона на чиракуването. Ще бъде прегледано и осъществяването от държави- членки на Международната организация на труда на утвърдени от тях интернационалните трудови стандарти. 

Одобрена е българската позиция за постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по конкурентоспособност

Министерският съвет одобри позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост, научни проучвания и галактическо пространство). То ще се организира на 22 и 23 май 2023 година в Брюксел. Ръководители на българската делегация ще бъдат заместник- министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев в частта „ Вътрешен пазар и промишленост ” и заместник-постоянният представител на България към Европейския съюз Иванка Ташева.

В рамките на съвещанието министрите ще проведат спор по Законодателния акт за суровините от изключителна значимост и по тематиката за дълготрайната конкурентоспособност на Европейски Съюз. Предвидено е приемането на мандат за договаряния с Европейския парламент по предлагането за правилник за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране към устойчиви артикули.

Друг въпрос, който ще бъде разискван по време на съвещанието в частта „ Научни проучвания ”, е сигурността на знанията. Съветът ще прегледа план на изводи по отношение на висококачествени, транспарантни, открити, надеждни и безпристрастни научни изявления.

В частта „ Космическо пространство ” се планува приемането на план на изводи по отношение на справедливото и стабилно потребление на галактическото пространство, както и полемика за галактическата политика на Европейски Съюз.

Одобрена е българската позиция за присъединяване в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по „ Външни работи/Търговия ”

Министерският съвет утвърди позицията на България за присъединяване в съвещание на Съвет „ Външни работи/Търговия ” на Европейския съюз, което ще се организира на 25 май 2023 година в Брюксел.

Министрите ще обсъдят комерсиалните връзки сред Европейския съюз и Съединени американски щати, както и стъпките за обезпечаване на равни и обективни условия за европейските компании на американския пазар. Сред тематиките попадат също съдействието в границите на Съвета по търговия и технологии и Глобалното съглашение за стомана и алуминий.

Ще бъдат дискутирани и вероятностите за развиване на комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Китай и подготовката за 13-ата министерска конференция на Световната комерсиална организация.

Правителството се срещна с резултатите от Съвета на Европейски Съюз по земеделие

Правителството се срещна с резултатите от извършеното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което се състоя на 24 април 2023 година в Люксембург.

Основен акцент на съвещанието беше дебатът за обстановката на пазара в Европейски Съюз в резултат на войната в Украйна. Обсъжданията се концентрираха върху проблемите, които засягат вътрешните пазари на Съюза, в това число страните членки, които се намират на предна линия, наоколо до територията на Украйна (България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния), и нуждата от изчерпателен разбор на въздействието на вноса посредством коридорите на взаимност. В позицията си България още веднъж акцентира, че е другарска страна с Украйна и ще продължи да бъде такава, само че коридорите не действат по метода, по който са били планувани. В допълнение бе посочено, че на българския пазар има продукция на стойност няколко милиарда лв., което е повече от количествата, които могат да бъдат изнесени и модифицирани.

Делегациите на страните членки показаха своята продължаваща поддръжка към Украйна и петте най-силно наранени страни, както и ангажираността си за намиране на решения, които обаче не компрометират солидарността на Европейски Съюз. Те приканиха Комисията да бъдат направени механизми в къси периоди, с което изпратиха ясно обръщение за предприемане на своевременни ограничения.

По време на съвещанието на земеделските министри Комисията разгласи, че е създала пакет от ограничения, които включват краткотрайна възбрана за импорт на царевица, слънчогледово семе, рапица, пшеница и слънчогледово масло, както и мониторинг на други артикули. При съществуване на разтърсване на пазара може да се пристъпи към пускане на процедура за въвеждане на защитни механизми. В допълнение бе разгласен и втори финансов пакет от селскостопанския запас на стойност 100 млн. евро с опция за 200% национално съфинансиране, предопределен за 5-те страни членки, измежду които е и България. Пакетът бе препоръчан при изискването страните членки да вдигнат националните си забрани и да се въздържат от въвеждане на такива.

На Съвета бяха разисквани и съществени акценти от Стратегическите проекти за развиването на земеделието и селските региони на обособените страни членки. В рамките на полемиките стана ясно, че редица страни имат проблеми с екосхемите. Причината за това е, че те се оказват незадоволително атрактивни за фермерите или сложни за използване. В позицията на страната ни се сподели още, че плануваните бюджети по тях не съумяват да привлекат задоволително искащи аграрни производители, а това слага под риск постигането на задачите, свързани с успеваемостта от използването им. Сериозен проблем за фермерите са и изискванията за използване на стандартите за положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС).

Друга тематика, която бе във фокуса на съвещанието на европейските земеделски министри, са измененията в етикетирането на пчелния мед. Страната ни поддържа смяна на директивата и неколкократно е заявявала потребността от преразглеждане на настоящия текст, съгласно който няма обвързване за изтъкване на всички страни на генезис на продукта, при положение на композиция от мед от повече от една страна производител.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на EPSCO, част „ Здравеопазване “

Министерският съвет утвърди позицията на България и мандата за нейното показване в неофициално съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, което ще се организира на 5 май, в гр. Стокхолм, Швеция.

В рамките на първата тематика „ Готовност за реагиране при спешни обстановки и обезпечаване на достъп до лекарствени артикули “ страните членки на Европейски Съюз ще споделят своите визии по отношение на дефицита на медикаменти и медицински произведения, както на световно равнище, по този начин и в Европейски Съюз. България ще подчертае, че постоянно е подкрепяла взаимните дейности на Съюза, посредством които да се обезпечи опция за попречване и усъвършенствана реакция при изключителни здравни обстановки, като се подсигурява способността на Европейски Съюз и страните членки да реагират бързо и съответно при появяването им, с цел да защитят популацията си. Същевременно основна при установяване на подобаващите ограничения остава ролята на всяка обособена страна членка, която е наясно със личните си потребности и запаси.

Наред с това България ще означи, че прогнозирането и използването на принадлежности за наблюдаване на дефицита на равнище Европейски Съюз не следва да бъде само обвързване на страните членки, само че и на производителите. За да се усъвършенства този развой, той следва да се извършва в изискванията на обезпечена опция за следващ надзор от страна на останалите заинтригувани страни - страни членки, европейски институции, пациенти, здравни експерти и други

В подтекста на подготвеността за реагиране при спешни обстановки и обезпечаване на достъп до лекарствени артикули, България ще подсети за актуалната обстановка със свръхизлишъка на ваксини за COVID-19, за която е нужна преоценка на метода на Европейски Съюз, предвид на трайните последствия, в това число в границите на новата Глобална здравна тактика на Европейски Съюз и дейностите на световно равнище.

По тематика „ Осигуряване на достъп до новаторски и потвърдени лекарствени артикули “ България ще очертае като потребно както улеснението на съдействието и насърчаването на обмена на положителни практики и образование на здравните експерти, по този начин и потреблението на наличните благоприятни условия за практикуване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване.

По тематиката „ Състояние на опазването на здравето в Украйна “ България ще съобщи, че Европейски Съюз следва да продължи да употребява всички налични механизми за обезпечаване на поддръжка на страните, прилагащи необятен кръг от ограничения в поддръжка на бежанците от Украйна. Държавите членки ще споделят своите положителни практики за обезпечаване на еластичност, включително във връзка с по-бързото консолидиране на украински експерти в здравните системи.

Министерският съвет сътвори Национален и Организационен комитет за отбелязване на 120 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание

Министерският съвет одобри решение за основаване Национален и Организационен комитет за отбелязване на 120 години от експлоадирането на Илинденско- Преображенското въстание.

Съгласно държавното решение Организационният комитет следва да изготви, а Националният комитет да утвърди народен проект с съответни мероприятия за отбелязване на юбилейната годишнина.

Кабинетът одобри решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция „ 105 години Требенище “

Министерският съвет одобри решение за обезпечаване на държавна гаранция за краткотрайна експозиция „ 105 години Требенище “ в Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ - БАН), представяща движими културни полезности от Национална Институция (НИ) Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия.

Изложбата ще се организира в НАИМ - Българска академия на науките в интервала от 06.07.2023 година до 17.12.2023 година Тя е част от съглашението сред НАИМ - Българска академия на науките, НИ Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия за реализирането на общ план в трите музея. За актуалното й показване в София, НАИМ - Българска академия на науките е сключил съглашения за съдействие с двата музея на 01.12.2022 година, както и съответни контракти за експонатите и дейностите по изложбата (Loan agreements Nos 183/24.03.2023 година и 182/24.03.2023 г.). Националната Институция Археологически музей на Република Северна Македония ще даде за изложбата 264 експоната. Националният музей на Сърбия ще даде за изложбата 238 експоната.

В взаимната галерия ще бъдат показани находките от гробовете при с. Требенище, открити от българската войска преди 100 години по време на Първата международна война при ремонтни действия. Находките са изследвани на място и са извършени избавителни археологически изследвания, макар военните дейности. Некрополът съдържа скъпи и разнородни предмети - бойно снаряжение, инсигнии от злато, сребърни и бронзови съдове, украшения от сребро и други, датиращи некропола в края на VI в. прочие Хр.

Изложбата има извънредно значение, защото ще бъдат показани съвсем всички находки от този значим в историческо отношение некропол - предметите, които са част от непрекъснатата експозиция на НАИМ - Българска академия на науките и съставляват главните находки от археологическия обект, както и предметите от последващите изследвания, съхранявани в НИ Археологически музей на Република Северна Македония и Националния музей на Сърбия.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска процедура, която разрешава действително да се понижат разноските за образуване на изложения, подтиква двустранното съдействие сред музеите и подвижността на сбирките.

Освободени държавни запаси се дават за превъзмогване на последствията от оповестено отчасти бедствено състояние на територията на с. Дъбравите, община Белово

Министерският съвет прегледа и одобри Решение за освобождение с възобновяване и даване на освободени държавни запаси по искане на кмета на Община Белово за превъзмогване на последствията от оповестено отчасти бедствено състояние на територията на с. Дъбравите, община Белово, област Пазарджик. Бедственото състояние е оповестено заради повреда на довеждащ тръбопровод и помпена станция. Безвъзмездното даване на количествата бутилирана вода за питейни потребности, дезинфектанти, ръкавици и маски ще способства за застраховане потребностите на популацията на територията на с. Дъбравите, община Белово, област Пазарджик.

Одобрено е финансиране на ММС, с което ще се подкрепи организацията и провеждането на Европейското състезание по волейбол за мъже

Министерски съвет одобри Решение за одобрение на финансиране на Министерството на младежта и спорта за 2023 година със средства в размер на 1 159 000 лева за финансово подкрепяне на организацията и провеждането на Европейското състезание по волейбол за мъже през 2023 година в интервала 26 август - 13 септември 2023 година в гр. Варна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР